احادیث
احادیث
 
روش زندگی براساس احادیث وشعر


قال رسول اللَّه صلّى اللَّه عليه و آله: ما خلقتم للفناء بل خلقتم للبقاء و انّما تنقلون من دار الى دار.

رسول اكرم صلی الله علیه و اله فرموده است: شما براى نابودى آفريده نشده‏ايد بلكه براى ماندن و باقى بودن به وجود آمده‏ايد و با مرگ، تغيير مكان مي‏دهيد و از منزلى به منزل ديگر انتقال مى‏يابيد.

بحار الانوار،ج3،ص 161

قال رسول اللَّه صلّى اللَّه عليه و آله: الامل رحمة لامّتى و لو لا الامل ما رضعت والدة ولدها و لا غرس غارس شجرا.

رسول اكرم صلی الله علیه واله فرموده است: آرزو براى امّت من رحمت است چه اگر آرزو نمى‏بود هيچ مادرى فرزند خود را شير نمي‏داد و هيچ باغبانى درختى نمى‏نشاند.

سفینه ،امل، ص 30

قال النّبىّ صلّى اللَّه عليه و آله: عزّ المؤمن استغناؤه عن النّاس و في القناعة الحرّيّة و العزّ.

رسول اكرم صلی الله علیه واله فرموده: عزّت مردم با ايمان در بى‏نيازى از مردم است و آزادى و شرافت در پرتو قناعت به دست مى‏آيد.

مجموعه ورام، آداب و اخلاق در اسلام، ص 318

قال رسول اللَّه صلّى اللَّه عليه و آله: من قرأ آية الكرسىّ عند منامه بعث اليه ملك يحرسه حتّى يصبح.

رسول اكرم صلی الله علیه و اله فرموده است: هر كس در موقع خواب آية الكرسى را بخواند خداوند فرشته‏اى را براى نگهبانى و محافظت او مي‏گمارد تا شب را به سلامت به صبح آورد.

تفسیر منهاج الصادقین،ج 2،ص 92

عن رسول اللَّه صلّى اللَّه عليه و آله: انّه سئل فيما النّجاة غدا فقال: انّما النّجاة في أن لا تخادعوا اللَّه فيخدعكم فانّه من يخادع اللَّه يخدعه و يخلع منه الايمان و نفسه يخدع لو يشعر فقيل له و كيف يخادع اللَّه قال يعمل بما امر اللَّه به ثمّ يريد به غيره فاتّقوا اللَّه و اجتنبوا الرئاء فانّه شرك باللَّه انّ المرائى يدعى يوم القيمة باربعة اسماء: يا كافر با فاجر يا غادر يا خاسر حبط عملك و بطل اجرك.

از رسول اكرم صلی الله علیه و اله سؤال شد كه فرداى قيامت نجات در چيست؟

حضرت در جواب فرمود: نجات تنها در اين است كه با خداوند از در خدعه و فريب وارد نشويد كه خداوند با شما خدعه نمايد. زيرا هر كس با خدا خدعه كند خدا با او خدعه خواهد كرد و ايمانش را از وى سلب مي‏كند. كسى كه با خدا خدعه مي‏كند اگر درست بفهمد در واقع خود را فريب داده است. گفته شد يا رسول اللَّه چگونه با خدا خدعه مي‏كند؟ فرمود: فريضه‏اى را كه خداوند بدان امر فرموده انجام مي‏دهد ولى در نيت غير خدا را اراده مي‏نمايد. سپس فرمود: راه تقوى در پيش گيريد و از ريا بپرهيزيد كه ريا شرك به خداوند است و رياكار در قيامت به چهار اسم خوانده مى‏شود: اى كافر، اى فاجر، اى مكّار، اى زيانكار، اعمالت بر باد رفت و اجرت باطل شد.

أمالي الصدوق، ص 582 

قال رسول اللَّه صلی الله علیه واله: بعثت لأتمّم مكارم الاخلاق.

رسول اكرم صلی الله علیه واله فرموده است: مبعوث شده‏ام تا مكارم اخلاق را تتميم و تكميل نمايم.

بحار الأنوار، ج‏67، ص 372

قال رسول اللَّه صلّى اللَّه عليه و آله: خياركم احسنكم اخلاقا الّذين يألفون و يؤلفون.

رسول اكرم صلی الله علیه و اله فرموده است: بهترين شما كسانى هستند كه اخلاقشان نيكوتر است، آنان كه با مردم طرح الفت و محبت مي‏ريزند و مردم نيز با آنان پيوند انس و دوستى برقرار مي‏كنند.

مشكاة الأنوار في غرر الأخبار، ص 180

قال رسول اللَّه صلّى اللَّه عليه و آله: وقّروا كباركم و ارحموا صغاركم.

به بزرگسالان خود احترام كنيد و نسبت بكودكان خويش ترحم و عطوفت نمائيد.

أمالي الصدوق، ص 94

قال رسول اللَّه صلّى اللَّه عليه و آله: من اجلال اللَّه اجلال ذى الشّيبة المسلم.                        

رسول اكرم صلی الله علیه و آله در باره احترام به شخصيت كهنسالان فرموده است: يكى از صور تكريم و تعظيم ذات اقدس الهى احترام و تجليل سالخوردگان مسلمان است.

الكافي، ج‏2، ص 165

قال رسول اللَّه صلّى اللَّه عليه و آله: من وقّر ذا شيبة في الاسلام امنه اللَّه من فزع يوم القيمة.

رسول اكرم صلی الله علیه و آله فرموده است: كسى كه پير مسلمانى را توقير و تجليل نمايد خداوند او را از ترس روز قيامت ايمن مي دارد.

لآلی الاخبار ،ص 181

جاء شيخ الى رسول اللَّه صلی الله علیه و اله فابطئوا عن الشّيخ ان يوسّعوا له فقال صلی الله علیه آله: ليس منّا من لم يرحم صغيرنا و لم يوقّر كبيرنا.

پيرمردى حضور رسول اكرم صلی الله علیه و آله شرفياب شد، كسانى كه در محضر آن حضرت نشسته بودند مراعات احترامش را ننمودند و در جا دادن به او كندى و تسامح كردند. پيغمبر اكرم از اين رفتار بر خلاف ادب ناراحت شد، به آنان فرمود: كسى كه به خردسالان ما تفضّل و ترحّم نكند و پيران ما را مورد تكريم و احترام قرار ندهد از ما نيست و با ما بستگى و پيوستگى ندارد.

مشكاة الأنوار في غرر الأخبار، ص 168

عن النّبىّ صلّى اللَّه عليه و آله: اكرموا اولادكم و احسنوا آدابكم.

رسول اكرم صلی الله علیه و آله فرمود: فرزندان خود را احترام كنيد و با آنان مؤدّب برخورد نمائيد.

بحار الانوار،ج23،ص114

عن النّبىّ صلّى اللَّه عليه و آله: ثلاثة ليس لاحد فيهنّ رخصة: الوفاء لمسلم كان او كافر، و برّ الوالدين مسلمين كانا او كافرين، و اداء الامانة لمسلم كان او كافر.

رسول اكرم صلی الله علیه و آله فرمود: سه چيز است كه احدى مجاز نيست از آن تخلف و سرپيچى نمايد؛ اول: وفای به عهد، خواه طرف پيمان مسلمان باشد يا كافر. دوم: نيكى به پدر و مادر، خواه مسلمان باشند يا غير مسلمان. سوم: ادای امانت، خواه صاحب امانت مسلم باشد يا كافر.

 مجموعة ورام (تنبيه الخواطر)، ج‏2، ص 121

قال رسول اللَّه صلی الله علیه و آله: اقربكم منّى غدا في الموقف اصدقكم في الحديث و ادّاكم للامانة و اوفاكم بالعهد و احسنكم خلقا و اقربكم من النّاس.

رسول اكرم صلی الله علیه و اله مي فرمود: كسانى كه در سخن راستگوتر و در ادای امانت مواظب‏تر و در عهد و پيمان باوفاتر و در اخلاق نيكوتر و با مردم گرمتر هستند در قيامت به من از همه نزديك‏ترند.

تاریخ یعقوبی،ج2،صفحه 60

قال رسول اللَّه صلّى اللَّه عليه و آله: لا خير لك في صحبة من لا يرى لك من الحقّ مثل ما ترى له.

رسول اكرم صلی الله علیه و‌ آله فرموده است: كسى كه تو به حقوق او توجّه دارى ولى او به حق تو توجّه نمي‏كند رفيق خوبى نخواهد بود و براى مصاحبت شايستگى ندارد

نهج الفصاحة، ص 676

قال رسول اللَّه صلّى اللَّه عليه و آله: انا و الاتقياء من امّتى براء من التّكلّف.

رسول اكرم صلی الله علیه و آله فرموده است: من و پرهيزكاران امّت من از تن دادن به كارهاى تحميلى كه آميخته به تصنّع و مايه ناراحتى و مشقّت است منزّه و مبرّى هستيم.

احیا العلوم،ج2

قال رسول اللَّه صلّى اللَّه عليه و آله: من اراد ان يكون اعزّ النّاس فليتّق اللَّه عزّ و جلّ.

رسول اكرم صلّى اللَّه عليه و آله فرموده است: آن كس كه مي‏خواهد عزيزترين مردم باشد بايد از گناه اجتناب نمايد و به تقوى و پرهيزكارى بگرايد.

  كنز الفوائد، ج‏2، ص: 10

قال رسول اللَّه صلّى اللَّه عليه و آله: انّ التّواضع لا يزيد العبد الّا رفعة فتواضعوا رحمكم اللَّه.

رسول اكرم صلی الله علیه و آله مي‏فرمود: تواضع، بر آدمى جز رفعت مقام نمي‏افزايد، فروتنى كنيد اميد است مشمول فيض و رحمت الهى واقع شويد.

نهج الفصاحة ، ص 277

مرّ رسول اللَّه صلی الله علیه و آله بقوم فيهم رجل يرفع حجرا يقال له حجر الاشدّاء و هم يعجبون منه. فقال ما هذا؟ قالوا رجل يرفع حجرا يقال له حجر الاشدّاء. قال أ فلا اخبركم بما هو اشدّ منه؟ رجل سبّه رجل فحلم عنه فغلب نفسه و غلب شيطانه و شيطان صاحبه.

رسول اكرم صلی الله علیه و آله گذر كرد بر جمعيّتى كه بين آنها مرد پر قدرت و نيرومندى بود كه سنگ بزرگى را از زمين برمي‏داشت و مردم آن را سنگ زورمندان يعنى وزنه قهرمانان مى‏ناميدند و همه از عمل آن ورزشكار قوى در شگفتى بودند. رسول اكرم پرسيد اين اجتماع براى چيست؟ مردم عمل وزنه بردارى آن قهرمان را بعرض رساندند. فرمود آيا بشما نگويم قويتر از اين مرد كيست؟ قوي‏تر از او كسى است كه بوى دشنام گويند و تحمّل نمايد و بر نفس سركش و انتقام‏جوى خود غلبه كند و بر شيطان خويش و شيطان دشنام‏گو پيروز گردد.

طرائف الحكم، ص 400

قال رسول اللَّه صلّى اللَّه عليه و آله: الحياء حياء ان، حياء عقل و حياء حمق. فحياء العقل هو العلم و حياء الحمق هو الجهل.

رسول اكرم صلی الله علیه و آله مي فرمود: حيا بر دو قسم است، يكى حيای عقلانى و آن ديگر حيای احمقانه. حيای عقلانى ناشى از علم و دانش است و حيای احمقانه عبارت از جهل و نادانى است.

کافی ،ج2،ص104

 

قال رسول اللَّه صلّى اللَّه عليه و آله: اذا لم تستح فافعل ما شئت.

رسول اكرم صلی الله علیه و آله مي فرمود: وقتى كه شرم و حيا را از دست دادى هر چه مي‏خواهى بكن، يعنى افراد بي حيا از گناه و قانون‏شكنى باك ندارند.

بحار، ج‏68، ص 336

قال رسول اللَّه صلّى اللَّه عليه و آله: اشجع النّاس من غلب هواه.

رسول اكرم صلی الله علیه و اله فرموده است: نيرومندترين مردم كسانى هستند كه بر تمايلات نفسانى خود پيروز شوند و آنها را مطيع و مسخّر منطق عقل خويشتن سازند.

من لا يحضره الفقيه، ج‏4، ص 395

عن النّبىّ صلّى اللَّه عليه و آله انّه قال: انّ الشّديد ليس من غلب النّاس و لكنّ الشّديد من غلب نفسه.

رسول اكرم صلی الله علیه و آله فرموده: شجاع و نيرومند آن كس نيست كه بر مردم غلبه كند و بر رقبای خود پيروز گردد، بلكه شجاع آن كسى است كه بر نفس سركش خود مسلّط شود و عنان هوى و تمايلات خويش را در دست گيرد.

مجموعة ورام، ج‏2، ص 11

قال رسول اللَّه صلّى اللَّه عليه و آله: من لم يصبر على ذلّ التّعلّم ساعة بقى في ذلّ الجهل ابدا.

رسول اكرم صلی الله علیه و آله مي فرمود: آن كس كه ساعتى به ذلت علم آموزى تن ندهد در همه عمر گرفتار ذلت و خوارى جهل خواهد بود.

بحار الأنوار ، ج‏1، ص 177

قال رسول اللَّه صلّى اللَّه عليه و آله: المؤمن الّذى يخالط النّاس و يصبر على اذاهم اعظم اجرا من المؤمن الّذى لا يخالطهم و لا يصبر على اذاهم.

رسول اكرم صلی الله علیه و آله مي‏فرمود: مؤمنى كه با مردم مى‏آميزد و آزار آنان را تحمل مي‏كند در پيشگاه الهى اجرش بزرگتر است از آن مؤمنى كه با مردم آميزش ندارد و بر اذيت آنها صبر نمي‏كند.

مشكاة الأنوار في غرر الأخبار، ص 193

قال رسول اللَّه صلی الله علیه و آله: اقربكم منّى غدا في الموقف اصدقكم في الحديث و اداكم للامانة و اوفاكم بالعهد و احسنكم خلقا و اقربكم من النّاس.

رسول اكرم صلی الله علیه و آله مي فرمود: كسانى كه در سخن راستگوتر و در ادای امانت مواظب‏تر و در عهد و پيمان باوفاتر و در اخلاق نيكوتر و با مردم گرمتر هستند در قيامت بمن از همه نزديك‏ترند.

تاریخ یعقوبی،ج2،ص60

قال رسول اللَّه صلی الله علیه و آله: يا علىّ انّ اللَّه عزّ و جلّ احبّ الكذب في الصّلاح و ابغض الصّدق في الفساد.

رسول اكرم صلّى اللَّه عليه و آله به على عليه السّلام فرمود: خداوند دروغى را كه موجب صلاح باشد دوست دارد و راستى را كه باعث فساد گردد دشمن دارد.

مكارم الأخلاق، ص 433

قال النّبىّ صلّى اللَّه عليه و آله: عزّ المؤمن استغناؤه عن النّاس و في القناعة الحرّيّة و العزّ.

رسول اكرم صلی الله علیه و آل) فرموده: عزّت مردم با ايمان در بى‏نيازى از مردم است و آزادى و شرافت در پرتو قناعت به دست مى‏آيد.

مجموعه ورام ، ص 317

قال النّبىّ صلّى اللَّه عليه و آله: لردّ المؤمن حراما يعدل عند اللَّه سبعين حجّة مبرورة.

رسول اكرم صلی الله علیه و آله فرموده: مسلمانى كه از يك گناه اعراض كند اجر هفتاد حج مقبول در پيشگاه خداوند دارد.

مشكاة الأنوار في غرر الأخبار، ص 316

قال النّبىّ صلّى اللَّه عليه و آله: ثلاثة ليس لاحد فيهنّ رخصة: الوفاء لمسلم كان او كافر، و برّ الوالدين مسلمين كانا او كافرين، و اداء الامانة لمسلم كان او كافر.

رسول اكرم صلی الله علیه و آله فرموده: سه چيز است كه احدى مجاز نيست از آن تخلف و سرپيچى نمايد؛ اول: وفای به عهد، خواه طرف پيمان مسلمان باشد يا كافر. دوم: نيكى به پدر و مادر، خواه مسلمان باشند يا غير مسلمان. سوم: ادای امانت، خواه صاحب امانت مسلم باشد يا كافر.

 مجموعة ورام، ج‏2، ص 121

قال النّبىّ صلّى اللَّه عليه و آله:  ايّاك و الكذب فانّه يسوّد الوجه.

رسول اكرم صلی الله علیه و آله فرموده: از دروغگویى بپرهيز زيرا دروغ باعث روسياهى است.

مستدرک،ج2،ص100

قال رسول اللَّه صلّى اللَّه عليه و آله: ما بنى في الاسلام بناء احبّ الى اللَّه عزّ و جلّ و اعزّ من التّزويج.

رسول اكرم صلی الله علیه و آله فرموده: هيچ بنائى در اسلام پايه‏گذارى نشده است كه در پيشگاه خداوند محبوب‏تر و عزيزتر از امر ازدواج باشد.

مستدرک ،ج2،ص531

قال رسول اللَّه صلّى اللَّه عليه و آله: من احبّ فطرتى فليستنّ بسنّتى و من سنّتى النّكاح.

پيامبر اسلام صلی الله علیه و آله فرموده است: كسى كه به فطرت من علاقه دارد البته بايد از سنت من پيروى كند و در راه من قدم بردارد و يكى از سنن من ازدواج است.

مكارم الأخلاق، ص 196

قال رسول اللَّه صلّى اللَّه عليه و آله: لا تنكح المرأة لجمالها فلعلّ جمالها يرديها و لا لمالها فلعلّ مالها يطغيها و انكح المرأة لدينها.

رسول اكرم صلی الله علیه و آله فرموده است: زن را براى زيبائيش به مسرى مگير چه ممكن است جمال زن باعث پستى و سقوط اخلاقي‏اش شود، و همچنين به انگيزه مالش با وى پيوند زناشوئى برقرار مكن زيرا مال مي‏تواند مايه طغيان او گردد، بلكه به سرمايه دينش متوجّه باش و با زن با ايمان ازدواج كن.

محجه البیضا،ج3،ص83

قال رسول اللَّه صلّى اللَّه عليه و آله: التّوبة حسنة لكنّه في الشّباب احسن.

رسول اكرم صلی الله علیه و آله فرموده: توبه از گناه، هميشه پسنديده است ولى در سنين جوانى بهتر و پسنديده‏تر است.

مجموعه ورام،ج2 ،ص118

قال رسول اللَّه صلی الله علیه و آله: العلماء عالمان: عالم عمل بعلمه فهو ناج و عالم تارك لعلمه فقد هلك.

رسول اكرم صلی الله علیه و آله مي‏فرمود: مردان عالم و درس خوانده دو قسمند: اول عالمى كه بعلم خود عمل مي‏كند، براى او نجات و رستگارى است و ديگر عالمى كه عملا از دانش خود پيروى نمي‏نمايد، او در هلاكت و بدبختى است.

بحار الأنوار ، ج‏2، ص 36               

قال رسول اللَّه صلی الله علیه و آله: يا ابا ذرّ انّ شرّ النّاس عند اللَّه يوم القيمة عالم لا ينتفع بعلمه.

رسول اكرم صلی الله علیه و اله فرمود: اى ابوذر! در قيامت بدترين مردم نزد پروردگار عالمى است كه در جهان از دانش خود عملا استفاده نكرده و از آن پيروى ننموده است.

لآلی الاخبار،ص161

خرج رسول اللَّه صلی الله علیه و ‌آله فاذا في المسجد مجلسان: مجلس يتفقّهون و مجلس يدعون اللَّه و يسألونه. فقال: كلا المجلسين الىّ خير امّا هؤلاء فيدعون و امّا هؤلاء فيتعلّمون و يفقّهون الجاهل، هؤلاء افضل، بالتّعليم ارسلت ثمّ قعد معهم.

رسول اكرم صلی الله علیه و آله مشاهده كرد كه در مسجد، دو مجلس تشكيل شده است، يكى مجلس علم كه در آن از معارف اسلامى بحث مى‏شود و ديگرى مجلس دعا كه در آن خدا را مي‏خوانند. رسول اكرم (ص) فرمود: اين هر دو مجلس خوب و مورد علاقه من است. آن گروه دعا مي‏كنند و اين گروه درس مي‏خوانند و درس مي‏گويند، ولى گروه علمى برتر و بالاتر از گروه دعا هستند و من از طرف پروردگار براى تعليم مردم، مبعوث شده‏ام. سپس رسول اكرم صلی الله علیه و آله به گروه معلّمين و محصّلين پيوست و با آنان در مجلس علم نشست.

بحار الأنوار ، ج‏1، ص 206

قال رسول اللَّه صلّى اللَّه عليه و آله: لا خير لك في صحبة من لا يرى لك من الحقّ مثل ما ترى له.

رسول اكرم صلی الله علیه و ‌اله فرموده است: كسى كه تو به حقوق او توجّه دارى ولى او به حق تو توجّه نمي‏كند رفيق خوبى نخواهد بود و براى مصاحبت شايستگى ندارد.

تاریخ یعقوبی ،ج2،ص100



نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:







برچسب‌ها:
نوشته شده در تاريخ سه شنبه 24 بهمن 1391برچسب:, توسط صالح دهقان
علی مولا: علی(ع): روز غدیر: چند حدیث در رابطه با عید غدیر: چند حدیث از حضرت فاطمه(س): چند حدیث از حضرت فاطمه(س): پیامبر اکرم(ص)می فرمایند: یاعلی: امام صادق علیه السلام : حضرت زهرا سلام الله علیها : ...... چند حدیث زیبا3: چند حدیث زیبا2: چند حدیث زیبا1: چند حدیث زیبا: ده حدیث منتخب از امام هادی النقی(ع):
تمامی حقوق مطالب برای احادیث محفوظ می باشد